15 keinoa kehittää kirjoitustaitoa
15 keinoa kehittää kirjoitustaitoa. Kuinka kirjoittaa paremmin ja mielenkiintoisemmin? Tätä minulta kysytään nykyään säännöllisesti.
Totuus on, että paremmaksi kirjoittajaksi tullaan sillä, että kirjoitetaan. Mutta ei se aivan koko totuus ole.
Jos emme tiedä, että teemme tekstin kanssa virheitä, emme voi kehittyä. Siksi kokosin tähän postaukseen erilaisia keinoja, kuinka voit tarkistaa, onko sinun teksteissäsi parannettavaa.
HUOM! Aina löytyy parannettavaa – myös minulla. Älä siis ota tätä listaa ajatuksella, että kirjoitat huonosti vaan sillä, että kehität yhtä asiaa kerrallaan, vähän kerrassaan. Kukaan ei ole täydellinen kirjoittaja ja kehitettävää löytyy aina.
15 keinoa kehittää kirjoitustaitoa
1 | Lue kirjoja ja omia tekstejä
Mitä enemmän luet, sitä enemmän pystyt kehittämään omaa kirjoitustaitoasi. Miksi? Koska lukemalla erilaisia tekstejä alat näkemään millainen teksti kiinnostaa sinua itseäsi.
En koskaan suosittele kopioimaan kenenkään kirjoitustyyliä, sillä jokaisella on oma uniikki kirjoitustyyli joka tulee löytää. Mutta lukeminen auttaa parantamaan kirjoitusta.
Lue siis erilaisia blogeja, lehtiä, artikkeleita ja raportteja.
2 | Kirjoita enemmän ja säännöllisesti
Tiesithän, että jokaista kirjoittamaasi blogitekstiä ei tarvitse julkaista? Minun toisesta blogista löytyy 16 luonnostilassa olevaa tekstiä ja toisessa on huikeat 160!
Joka päivä ei tarvitse kirjoittaa 1600 sanan blogitekstiä vaan muutamakin rivi riittää. Voit kirjoittaa käsin vihkoon tai tekstitiedostoon.
Samalla yritä löytää rutiini kirjoittamiseen. Milloin ajatukset tuntuvat soljuvan parhaiten? Minulla ne soljuvat lauantai aamuisin!
3 | Kirjoita blogitekstille runko
Minulla on tapana koota blogitekstille kysymyksiä ennen kuin alan kirjoittamaan. Sitten vastaan noihin kysymyksiin blogitekstissä.
Kun postaukselle tekee rungon, kirjoittaminen pysyy tiiviimpänä eikä se lähde rönsyilemään turhaan.
4 | Lue postaus ääneen
Vannon tämän nimeen. Niin typerältä kuin se kuulostaakin, lue postaus ääneen sen jälkeen kun olet kirjoittanut sen. Ääneen lukeminen auttaa sinua löytämään turhat rönsyilyt sekä kirjoitusvirheet.
5 | Kirjoita yhdelle ihmiselle
Ihmiseltä ihmiselle – minulta sinulle. Kun kirjoitat yhdelle ihmiselle, tekstistä tulee henkilökohtaisempaa ja sitä on kivempi seurata. Jos olet lukenut blogejani jo pidempään, kuinka monessa postauksessa puhun ”teille”?
Tuskin yhdessäkään (joskin postauksia on jo sen verran, etten ole aivan 100 % varma).
6 | Kirjoita aktiivista kieltä
Aktiivista kieltä on helpompi lukea kuin passiivista.
- Minä kirjoitan blogia = aktiivinen
- Blogia kirjoitetaan = passiivinen
Passiivinen kieli tekee tekstistä hyvin usein kliinistä ja jäykkää.
7 | Käytä postausrakennetta
Ehkä tunnetuin ja käytetyin postausrakenne on AIDA
- Attention
- Interest
- Desire
- Action
Mutta postausrakenteita on olemassa hyvin paljon erilaisia. Yhteisömme koulutuksissa opetan 3 tehokasta postausrakennetta, joiden avulla saat tuloja sekä asiakkaita.
8 | Vältä jargonia, sarkasmia ja murteita
Niin kivoja kuin ne ovatkin, näitä on vaikea lukea. Ja varsinkin kun puhutaan blogitekstistä, näitä on vielä vaikeampaa lukea. Mitä monimutkaisempia sanoja käytät, sitä nopeammin mielenkiinto lopahtaa.
Sarkasmia on vaikea tulkita kirjoitetussa muodossa, ellet selkeästi kerro, että jokin asia on sarkasmia. Sarkasmi voi pahimmillaan aiheuttaa väärinymmärryksiä, jotka taas voivat johtaa tulojen ja asiakkaiden menetyksiin.
9 | Kirjoita ihmiselle, älä Googlelle
Jos vielä noudatat 10 vuotta sitten vallalla ollutta kirjoitustyyliä, jossa blogitekstiin ahdettiin hakusanaa miljoona kertaa, lopeta. Hakukoneoptimointia voidaan tehdä myös niin, että teksti kuulostaa edelleen luonnolliselta ja mielenkiintoiselta. Muista siis kirjoittaa aina ensin ihmiselle – yhdelle lukijalle – ja optimoi vasta sen jälkeen.
10 | Käytä synonyymeja
Tämä on minun syntini. Käytän hyvin (hyvin) paljon samoja sanoja säännöllisesti. Toisaalta se tekee tekstistäni tunnistettavaa, toisaalta se alkaa tylsistyttää jossain kohtaa.
Jos huomaat, että käytät samoja sanoja ja termejä jatkuvasti, etsi niiden tilalle muutamia synonyymeja ja kokeile käyttää niitä.
Lue myös tämä: Miten julkaista sisältöä säännöllisesti vaikka itsevarmuus ei ole parasta A-luokkaa?
11 | Uskalla olla oma itsesi
Sinun ei tarvitse herättää mielenkiintoa viidessä miljoonassa ihmisessä. Oikeat ihmiset ja lukijat löytävät sinut, kunhan olet oma upea itsesi.
12 | Vältä ”Minä, minä, minä” sisältöä
Sen sijaan, että kertoisit mitä sinä olet tehnyt, kirjoita mitä lukija voi tehdä tai mitä lukija saa. Esimerkiksi
”Minä olen kouluttautunut yliopistossa ja saanut nämä tutkinnot…”
Vs.
”Koulutukseni avulla pystyn auttamaan sinua saavuttamaan näitä tuloksia…”
Me kaikki haluamme puhua itsestämme, se on luonnollista. Mutta sisällöntuottajana ja yrittäjänä sinun on jätettävä itsesi taustalle ja nostettava lukija jalustalle.
13 | Vältä teitittelyä
Asiakkaat eivät halua, että heitä kohdellaan massana vaan yksilöinä. Siksi esimerkiksi segmentointi on tärkeää ja mainosten kohdentaminen mielenkiinnon mukaan.
Teitittely menee tähän samaan kategoriaan. Eli puhu minulta sinulle, älä meiltä teille. Tutkimusten mukaan esimerkiksi sähköpostimarkkinoinnissa saadaan parempia tuloksia sillä, että lähettäjäksi yksilöidään henkilö eikä yritys ja vastaanottajaa puhutellaan etunimellä.
14 | Vältä lyhenteitä
Tämä menee samaan kategoriaan ammattitermistön kanssa. CTR, OOTD, CRM ja CPM on ammattilaisille tuttuja termejä. Mutta jos et ole koskaan törmännyt näihin ja vaikka minä viljelisin näitä omissa teksteissä ilman selityksiä, lopettaisit lukemisen todennäköisesti aika äkkiä.
CTR = Click Through Rate
OOTD = Outfit Of The Day
CRM = Customer Relationship Management
CPM = Cost Per Mille
15 | Älä editoi postausta samalla kuin kirjoitat
Teksti kannattaa aina kirjoittaa alusta loppuun ennen kuin sitä editoidaan. Kesken kirjoittamisen editointi voi viedä postauksen aivan eri raiteille, mihin alunperin olit ajatellut kulkea. Tässä on myös se riski, että jos olet määritellyt postaukselle otsikon ennen kuin aloit kirjoittamaan, otsikko ja teksti ei enää vastaa toisiaan, jonka johdosta lukija pettyy luettuaan postauksen.
Eli kirjoita postaus kokonaan, anna sen hautua hetki (30 min – viikkoon), lue postaus kerran läpi, jotta näet, että postaus etenee loogisesti ja editoi vasta sen jälkeen.