15 keinoa kehittää kirjoitustaitoa

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

15 keinoa kehittää kirjoitustaitoa. Kuinka kirjoittaa paremmin ja mielenkiintoisemmin? Tätä minulta kysytään nykyään säännöllisesti.

Totuus on, että paremmaksi kirjoittajaksi tullaan sillä, että kirjoitetaan. Mutta ei se aivan koko totuus ole.

Jos emme tiedä, että teemme tekstin kanssa virheitä, emme voi kehittyä. Siksi kokosin tähän postaukseen erilaisia keinoja, kuinka voit tarkistaa, onko sinun teksteissäsi parannettavaa.

HUOM! Aina löytyy parannettavaa – myös minulla. Älä siis ota tätä listaa ajatuksella, että kirjoitat huonosti vaan sillä, että kehität yhtä asiaa kerrallaan, vähän kerrassaan. Kukaan ei ole täydellinen kirjoittaja ja kehitettävää löytyy aina.

15 keinoa kehittää kirjoitustaitoa

1 | Lue kirjoja ja omia tekstejä

Mitä enemmän luet, sitä enemmän pystyt kehittämään omaa kirjoitustaitoasi. Miksi? Koska lukemalla erilaisia tekstejä alat näkemään millainen teksti kiinnostaa sinua itseäsi.

En koskaan suosittele kopioimaan kenenkään kirjoitustyyliä, sillä jokaisella on oma uniikki kirjoitustyyli joka tulee löytää. Mutta lukeminen auttaa parantamaan kirjoitusta.

Lue siis erilaisia blogeja, lehtiä, artikkeleita ja raportteja.

2 | Kirjoita enemmän ja säännöllisesti

Tiesithän, että jokaista kirjoittamaasi blogitekstiä ei tarvitse julkaista? Minun toisesta blogista löytyy 16 luonnostilassa olevaa tekstiä ja toisessa on huikeat 160!

Joka päivä ei tarvitse kirjoittaa 1600 sanan blogitekstiä vaan muutamakin rivi riittää. Voit kirjoittaa käsin vihkoon tai tekstitiedostoon.

Samalla yritä löytää rutiini kirjoittamiseen. Milloin ajatukset tuntuvat soljuvan parhaiten? Minulla ne soljuvat lauantai aamuisin!

3 | Kirjoita blogitekstille runko

Minulla on tapana koota blogitekstille kysymyksiä ennen kuin alan kirjoittamaan. Sitten vastaan noihin kysymyksiin blogitekstissä.

Kun postaukselle tekee rungon, kirjoittaminen pysyy tiiviimpänä eikä se lähde rönsyilemään turhaan.

4 | Lue postaus ääneen

Vannon tämän nimeen. Niin typerältä kuin se kuulostaakin, lue postaus ääneen sen jälkeen kun olet kirjoittanut sen. Ääneen lukeminen auttaa sinua löytämään turhat rönsyilyt sekä kirjoitusvirheet.

5 | Kirjoita yhdelle ihmiselle

Ihmiseltä ihmiselle – minulta sinulle. Kun kirjoitat yhdelle ihmiselle, tekstistä tulee henkilökohtaisempaa ja sitä on kivempi seurata. Jos olet lukenut blogejani jo pidempään, kuinka monessa postauksessa puhun ”teille”?

Tuskin yhdessäkään (joskin postauksia on jo sen verran, etten ole aivan 100 % varma).

6 | Kirjoita aktiivista kieltä

Aktiivista kieltä on helpompi lukea kuin passiivista.

  • Minä kirjoitan blogia = aktiivinen
  • Blogia kirjoitetaan = passiivinen

Passiivinen kieli tekee tekstistä hyvin usein kliinistä ja jäykkää.

7 | Käytä postausrakennetta

Ehkä tunnetuin ja käytetyin postausrakenne on AIDA

  • Attention
  • Interest
  • Desire
  • Action

Mutta postausrakenteita on olemassa hyvin paljon erilaisia. Yhteisömme koulutuksissa opetan 3 tehokasta postausrakennetta, joiden avulla saat tuloja sekä asiakkaita.

8 | Vältä jargonia, sarkasmia ja murteita

Niin kivoja kuin ne ovatkin, näitä on vaikea lukea. Ja varsinkin kun puhutaan blogitekstistä, näitä on vielä vaikeampaa lukea. Mitä monimutkaisempia sanoja käytät, sitä nopeammin mielenkiinto lopahtaa.

Sarkasmia on vaikea tulkita kirjoitetussa muodossa, ellet selkeästi kerro, että jokin asia on sarkasmia. Sarkasmi voi pahimmillaan aiheuttaa väärinymmärryksiä, jotka taas voivat johtaa tulojen ja asiakkaiden menetyksiin.

9 | Kirjoita ihmiselle, älä Googlelle

Jos vielä noudatat 10 vuotta sitten vallalla ollutta kirjoitustyyliä, jossa blogitekstiin ahdettiin hakusanaa miljoona kertaa, lopeta. Hakukoneoptimointia voidaan tehdä myös niin, että teksti kuulostaa edelleen luonnolliselta ja mielenkiintoiselta. Muista siis kirjoittaa aina ensin ihmiselle – yhdelle lukijalle – ja optimoi vasta sen jälkeen.

10 | Käytä synonyymeja

Tämä on minun syntini. Käytän hyvin (hyvin) paljon samoja sanoja säännöllisesti. Toisaalta se tekee tekstistäni tunnistettavaa, toisaalta se alkaa tylsistyttää jossain kohtaa.

Jos huomaat, että käytät samoja sanoja ja termejä jatkuvasti, etsi niiden tilalle muutamia synonyymeja ja kokeile käyttää niitä.

Lue myös tämä: Miten julkaista sisältöä säännöllisesti vaikka itsevarmuus ei ole parasta A-luokkaa?

11 | Uskalla olla oma itsesi

Sinun ei tarvitse herättää mielenkiintoa viidessä miljoonassa ihmisessä. Oikeat ihmiset ja lukijat löytävät sinut, kunhan olet oma upea itsesi.

12 | Vältä ”Minä, minä, minä” sisältöä

Sen sijaan, että kertoisit mitä sinä olet tehnyt, kirjoita mitä lukija voi tehdä tai mitä lukija saa. Esimerkiksi

”Minä olen kouluttautunut yliopistossa ja saanut nämä tutkinnot…”

Vs.

”Koulutukseni avulla pystyn auttamaan sinua saavuttamaan näitä tuloksia…”

Me kaikki haluamme puhua itsestämme, se on luonnollista. Mutta sisällöntuottajana ja yrittäjänä sinun on jätettävä itsesi taustalle ja nostettava lukija jalustalle.

Click here to subscribe

Rekisteriseloste ja tietosuoja

 

13 | Vältä teitittelyä

Asiakkaat eivät halua, että heitä kohdellaan massana vaan yksilöinä. Siksi esimerkiksi segmentointi on tärkeää ja mainosten kohdentaminen mielenkiinnon mukaan.

Teitittely menee tähän samaan kategoriaan. Eli puhu minulta sinulle, älä meiltä teille. Tutkimusten mukaan esimerkiksi sähköpostimarkkinoinnissa saadaan parempia tuloksia sillä, että lähettäjäksi yksilöidään henkilö eikä yritys ja vastaanottajaa puhutellaan etunimellä.

14 | Vältä lyhenteitä

Tämä menee samaan kategoriaan ammattitermistön kanssa. CTR, OOTD, CRM ja CPM on ammattilaisille tuttuja termejä. Mutta jos et ole koskaan törmännyt näihin ja vaikka minä viljelisin näitä omissa teksteissä ilman selityksiä, lopettaisit lukemisen todennäköisesti aika äkkiä.

CTR = Click Through Rate

OOTD = Outfit Of The Day

CRM = Customer Relationship Management

CPM = Cost Per Mille

15 | Älä editoi postausta samalla kuin kirjoitat

Teksti kannattaa aina kirjoittaa alusta loppuun ennen kuin sitä editoidaan. Kesken kirjoittamisen editointi voi viedä postauksen aivan eri raiteille, mihin alunperin olit ajatellut kulkea. Tässä on myös se riski, että jos olet määritellyt postaukselle otsikon ennen kuin aloit kirjoittamaan, otsikko ja teksti ei enää vastaa toisiaan, jonka johdosta lukija pettyy luettuaan postauksen.

Eli kirjoita postaus kokonaan, anna sen hautua hetki (30 min – viikkoon), lue postaus kerran läpi, jotta näet, että postaus etenee loogisesti ja editoi vasta sen jälkeen.

 

Pinnaa postaus Pinterestiin

15 keinoa kehittää kirjoitustaitoa

Nyt tiedät 15 keinoa kehittää kirjoitustaitoa. Minkä vinkin sinä otat seuraavaksi käyttöön?

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

Tilaa uusimmat postaukset omaan sähköpostiin

Kirjoita sähköpostiosoite johon voin toimittaa sinulle uusimmat postaukset. Sähköpostiosoitetta ei käytetä muuhun kommunikaatioon.

Näitä jaetaan eniten somessa

Miten tutkijasta tuli bloggaaja?

Sain vastikään palautetta eräältä Paikka kaikelle -blogin lukijalta. Hän kirjoitti ihailevansa ”määrätietoista brändin, konseptin ja toimenkuvan kehitystyötäni”. Olin näistä sanoista ilahtunut, mutta häkeltynyt. Olen kirjoittanut Paikka kaikelle -blogia lokakuusta 2014.

Näin uudistat blogisi viikossa [10 askeleen ohjeet]

Näin uudistat blogisi viikossa ja houkuttelet lisää lukijoita ja asiakkaita. Moni miettii pitkään millainen blogin ulkoasun pitäisi olla, jotta se houkuttelee lukijoita ja asiakkaita. Kaikista tärkeintä on, että blogin ulkoasu

Tee töitä kotona | Rakenna blogista 27 422 euron kuukausitulovirta

Miltä sinusta tuntuisi tehdä töitä kotona ja rakentaa blogista tulovirta, joka tuo sinulle yli 27 000 euroa joka kuukausi? Tässä postauksessa kerron, miten tämä on mahdollista toteuttaa. Lukemalla postauksen loppuun

Milloin blogi kannattaa kaupallistaa?

Minulta kysytään usein, milloin blogi kannattaa kaupallistaa. Ja vastaan aina, että heti kun se on mahdollista ja perustyö on tehty. Niin kauan kuin kohtelet blogiasi harrastuksena, se tuottaa sinulle yhtä

Vältä nämä virheet bloggaamisen aloittamisessa

Vältä nämä virheet bloggaamisen aloittamisessa. Tiedän sen tunteen, kun on innoissaan jostain. Ei millään malttaisi odottaa, että asiat tapahtuvat nopeasti. Ilmaisia blogeja on helppo perustaa muutamassa minuutissa ja jo 15

Kirjoita kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.