7 rutiinia jotka eivät tuo tuloksia (ja miten pääset niistä eroon)

Tämänkin voi jakaa... kuten Primen tunnarit ;)

7 rutiinia jotka eivät tuo tuloksia (ja miten pääset niistä eroon). Tuntuuko sinusta, että viikot kuluvat eteenpäin etkä saa oikein minkäänlaisia (tai saat laihoja) tuloksia, vaikka yrität kirjoittaa blogia? Voi olla, että sinulle on syntynyt rutiineja, jotka estävät sinua saamasta tuloksia. Nämä rutiinit tai tavata ovat syntyneet viikkojen, kuukausien ja jopa vuosien saatossa. Niistä on tullut niin automaattisia, ettei niihin välttämättä edes kiinnitä huomiota.

Paitsi nyt.

Lähdemme yhdessä katsomaan millaisia rutiineja sinulla todennäköisesti on ja puramme ne pois.

7 rutiinia jotka eivät tuo tuloksia (ja miten pääset niistä eroon)

Kun saat tehtyä itsellesi hyviä tapoja ja rutiineja, asioista tulee yllättävän helppoja. Saavutat flown nopeasti, saat asioita tehtyä alusta loppuun ja huomaat nopeasti, että sinulle jää päiviin yhä enemmän ja enemmän vapaa-aikaa. Huippua!

Mitä eroa on huonolla rutiinilla ja virheillä?

Huonot rutiinit estävät meitä menemästä eteenpäin. Me kaikki teemme virheitä. Ja yksittäiset virheet ovat normaaleja. Ja ei, virheen tekeminen ei muodosta sinulle huonoa rutiinia, josta pitäisi opetella pois. Mutta jos toistat virheen yhä uudelleen ja uudelleen, silloin siitä tulee rutiini.

”On hulluutta tehdä samaa asiaa kerta toisensa jälkeen ja odottaa eri lopputulosta.” -Albert Einstein

Jokaisella meistä on tiettyjä rutiineja. Ja hyvä niin. Niiden tehtävänä on helpottaa ja nopeuttaa tehtävien tekemisiä. Esimerkiksi kahvin tai teen keitto. Teet sen joka päivä samalla tavalla, eikö niin? Se on automaattinen toiminto, johon et kiinnitä mitään huomiota.

Sama pätee bloggaamiseen. Vaikka bloggaamiseen syntyy väistämättä tiettyjä rutiineja, se ei tarkoita, ettetkö voisi olla edelleen luova. Bloggaaminen eli kirjoittaminen on aina luovaa. Mutta ne muut toiminnot bloggaamisen ympärillä rakentavat sinulle rutiineja, jotka eivät välttämättä palvele sinua. Kuten esimerkiksi:

1 | Sosiaalisen median selailu

Bloggaajana on tärkeää olla läsnä lukijoille ja mikäs siihen onkaan parempi keino kuin sosiaalinen media. Mutta some imaisee nopeasti mukaansa. Oletko koskaan sanonut, että ”Käyn ihan vain pikaisesti lukemassa pari kommenttia…” ja yhtäkkiä huomaat että on mennyt tunti jos toinenkin?

Jep, tässä on loistava esimerkki huonosta rutiinista. Kun vietämme paljon aikaa sosiaalisessa mediassa, se voi tuntua tärkeältä mutta todellisuudessa se estää meitä tekemästä oikeasti tuottavaa työtä. Sosiaalisessa mediassa ”hengailu” ei ole tuottavaa eikä tuo sinulle niitä tuloksia, joita oikeasti haluat.

Miten päästä tästä rutiinista eroon?

Kiinnitä ensiksi huomiota kuinka paljon aikaa vietät somessa. Sen jälkeen vähennä aikaa puoleen. Tee itsellesi selkeät päivät ja ajat, milloin olet somessa ja milloin et. Bloggaajasta Ammattilaiseksi™ valmennuksessa annan tähän selkeät tehtävät, joiden avulla opiskelijat ovat onnistuneet säästämään tunteja joka päivä kallisarvoista aikaa.

2 | Päivittäinen tilastojen tarkastaminen

Google Anaytics voi olla koukuttava, kun sen opettelee. Sehän näyttää myös reaaliaikaiset kävijät, eli kuinka moni lukija on juuri sillä hetkellä blogissasi. Tilastot ovat myös siinä mielessä tärkeitä, että niiden avulla pystymme optimoimaan blogia ja tuottamaan juuri sellaista sisältöä, josta meidän yleisö tykkää.

Mutta päivittäinen ”roikkuminen” tilastoissa, ei ole hyvä rutiini. Se estää meitä tekemästä oikeita tehtäviä, kuten kirjoittaa sellaista sisältöä, joka hyödyttää meidän lukijoita.

Miten pääset tästä rutiinista eroon?

Merkitse kalenteriin yksi päivä viikosta, jolloin käyt katsomassa tilastot. Tee itsellesi taulukko, johon merkitset viikoittain samat tilastot. Näin näet kehityksen nopeasti.

3 | Sähköpostien lukeminen ja vastaaminen heti ensimmäisenä

Mitä tunnetumpi bloggaaja olet, sitä enemmän saat sähköpostia ja yhteydenottoja. On helppo suunnata aamulla ensimmäiseksi sähköpostiin ja käydä katsomassa, olisiko tullut esimerkiksi yhteistyöehdotuksia tai työkeikkoja.

Mutta sähköpostin katsominen ja viesteihin vastaaminen vievät aikaa ja se aika on pois sinun luovasta ajasta. Toki osa ihmisistä saa luovuuden sykkimään iltapäivästä tai illasta mutta jos olet yhtään samanlainen kuin minä, sinun luovin aikasi on aamulla / aamupäivällä.

Esimerkiksi tämä blogipostaus, jota nyt luet, kirjoitan tätä lauantai aamuna (klo 9:42). Kirjoitan, koska tiedän että aivoni toimivat nyt parhaiten ja saan kirjoitettua tämän postauksen suht nopeasti (noin 45 min).

Miten pääset tästä rutiinista eroon?

Tee päätös katsoa sähköpostit joko päivällä, lounaan jälkeen tai illalla ennen kuin suljet koneen.

7 rutiinia jotka eivät tuo sinulle tuloksia

4 | ”Aloitan tämän vasta huomenna…”

Jahkailu, vitkastelu, viivyttely… Rakkaalla ”harrastuksella” on monta nimeä. Ja me kaikki sorrumme tähän. Jos edessä on jokin tehtävä joka ei ole niin mielenkiintoinen, sitä on helppo siirtää hamaan tulevaisuuteen.

Toinen miten tämä esiintyy, on suunnittelu. Etsimme tietoa ja suunnittelemme. Etsimme hieman lisää tietoa ja suunnittelemme vielä vähän tarkemmin.

Asioiden siirtäminen eteenpäin ja asioiden suunnittelu paisuttavat meidän To Do -listaa entisestään. Jos tiedän, että sinulla on tapana julkaista uusi blogipostaus joka tiistai mutta odotat maanantai-iltaan ennen kuin edes aloitat kirjoittamaan, tiedät että sinulla on huono rutiini, josta kannattaa päästä eroon.

Miten pääset tästä rutiinista eroon?

1 | Määrittele suunnittelupäivät

Minulla on tietyt suunnittelupäivät ympäri vuoden. Suunnittelen suuret linjat kerran vuodessa (joulukuu), sitten neljä kertaa vuodessa, kerran kuussa ja kerran viikossa. Jokaisella suunnittelupäivällä (tai viikolla) on oma tehtävänsä.

2 | Ota yksi päivä, jolloin kirjoitat 

Yhden päivän aikana on mahdollista kirjoittaa 2 – 4 blogitekstiä suht valmiiksi. Muutama vuosi sitten aloin toteuttaa tätä todella systemaattisesti. Kerran viikossa (yleensä lauantai aamupäivisin) kirjoitin niin monta blogitekstiä kuin pystyin. Ja sitten ajastin niitä tuleville viikoille.

Kun toistin tätä riittävän pitkään, minulla oli 2 kuukauden postaukset kirjoitettu ja ajastettu valmiiksi.

Lue myös tämä: 9 vinkkiä blogipostauksen kirjoittamiseen

5 | Taustatöiden tekemättä jättäminen

Me kaikki tiedämme, että bloggaamiseen liittyy paljon muutakin kuin vain kirjoittamista. Hakukoneoptimointi, kuvat, postausten jakaminen somessa, meta kuvaukset ja niin edelleen. Työt, jotka ovat tärkeitä, jotta meidän blogitekstit saavat ansaitsemansa näkyvyyden.

Mutta jostain syystä, iso osa bloggaajista jättää nämä tekemättä. Lopputuloksena on se, ettei blogitekstit ja blogi toimi niin hyvin kuin se voisi.

Miten pääset tästä rutiinista eroon?

Tee tehtävälista tärkeimmistä taustatöistä ja määrittele niille selkeät päivät.

6 | Muiden seuraaminen ja itsensä vertaaminen muihin

On helppo katsoa ja seurata mitä muut tekee ja verrata itseään heihin. Kun seuraamme ihmisiä, jotka ovat bloganneet vuosia, on helppo sanoa itselleen, ettei minusta tule koskaan yhtä hyvää. Ja sitten innostus bloggaamista kohtaan sammuu. Totuus on se, että kenestä tahansa voi tulla yhtä suosittu ja menestynyt mutta se vaatii oikeanlaista tekemistä, strategiaa, suunnitelmallisuutta sekä työtä.

Kukaan ei ole menestynyt viisi minuuttia sen jälkeen, kun he aloittavat. En ollut minäkään, etkä ole sinäkään. Totuus on karu mutta toisaalta hyvin lohduttava. Sinnikkyydellä ja pitkäjänteisyydellä voi päästä pitkälle.

Miten pääset tästä rutiinista eroon?

Jos seuraat jotain menestynyttä bloggaajaa, pidä hänen saavutuksiaan tavoitteina tai välisteppeinä. Muista, että on pienet välitavoitteet vievät sinua nopeammin eteenpäin kuin suuret ja epärealistiset tavoitteet.

7 | Tekosyiden keksiminen

Aina on helppo keksiä syitä, miksi emme saaneet jotain asiaa tehtyä.

  • ”Minulla oli niin kiire”
  • ”Piti käydä kaupassa”
  • ”Oli pakko soittaa ystävälle”

Niin kauan kun kohtelet blogia harrastuksena, se tuottaa sinulle yhtä paljon rahaa kuin harrastus. Kun haluat saavuttaa blogilla isoja tavoitteita, bloggaaminen on asetettava prioriteettilistan kärkeen.

Miten pääset tästä rutiinista eroon?

Kiinnitä huomiota siihen, mitä sanot muille tai itsellesi, jos joku bloggaamiseen liittyvä asia jää tekemättä. Listaa näitä itsellesi ylös ja pohdi, miten voisit päästä niistä eroon. Omalla kohdallani jo pelkästään se, että lopetin kiireen hokemisen, minulle vapautui paljon aikaa.

Mitä tapahtuu, jos emme pääse näistä rutiineista eroon?

Uh, tiedän tarkalleen miltä tämä lista kuulosti. Sillä olen kohdannut jokaisen näistä rutiineista henkilökohtaisesti. Hyvä uutinen kuitenkin on se, että näistä on mahdollisuus päästä eroon ja rakentaa toimivampia rutiineja.

Tiedän, ettet ehkä halua luopua näistä rutiineista, sillä niistä on tullut tuttuja. Pelkäät, mitä tapahtuu, jos luovut näistä. Tuntematon pelottaa. Mutta meidän on luovuttava jostain, jotta saamme tilalle jotain parempaa.

Jos emme lähde aktiivisesti tekemään uusia rutiineja, nämä vanhat ja huonot rutiinit pitävät meidät paikallaan. Vuoden kuluttua löydät itsesi juuri siitä samasta pisteestä missä olet tänään.

Ja mikä pahinta, nämä estävät meitä nauttimasta bloggaamisesta. Kyllä, bloggaaminen on strategista työtä mutta se on myös nautinnollista. Se on ilahdutavaa, kun näet ja kuulet miten paljon yleisösi rakastaa sisältöäsi. Luet ihanaa palautetta. Alat saamaan yhteistyökumppanuuksia. Yritykset alkavat jopa kilpailla siitä, kenen kanssa lähdet tekemään yhteistyötä.

Tämä kaikki on mahdollista, kun lähdet rohkeasti yksi kerrallaan purkamaan vanhat toimimattomat rutiinit ja rakentamaan niiden tilalle uusia ja parempia rutiineja.

Miten aloitat rutiinien muokkaamisen?

Ole rehellinen ja realistinen omista rutiineista. Voi olla, että näiden seitsemän rutiinin lisäksi alat tunnistaa muita toimimattomia rutiineja. Kirjaa ne kaikki ylös. Tiedostaminen on aina ensimmäinen askel.

Sen jälkeen ota yksi rutiini ja lähde aktiivisesti työstämään sitä pois. Et pysty muokkaamaan kaikkea kerralla vaan järkevämpää ja toimivampaa on se, että työstät yhtä kerrallaan.

Nasan tutkimuksen mukaan, kun toistat yhtä ja samaa asiaa 21 päivää peräkkäin, siitä muodostuu uusi rutiini. Kyse ei siis ole koko loppuelämän työstä vaan muutamista viikoista.

Tunnista omat triggerit

Olen aina ollut ylipainoinen. Olen aina myös luullut, että ylipainoni johtuu siitä, että minua on lapsena kiusattu. Tavallaan joo mutta totuus olikin yllättävä, kun tajusin päälle nelikymppisenä, että osittain ylipaino johtuu triggereistä. Ja nimenomaan stressi triggeristä.

Siedän stressiä suhteellisen hyvin mutta jos samaan aikaan yritän selviytyä viidestä eri stressinaiheesta, lopputuloksena on herkkujen syönti. Herkkujen syönti rentouttaa ja laukaisee stressiä.

Näiden triggereiden tunnistaminen on tärkeää. Kun huomaat, että alat toimimaan tietyllä tavalla blogisi kanssa, ota muutama askel taaksepäin ja tutki, miksi. Mikä sai sinut toimimaan näin. Se voi olla tapahtuma tai se voi olla vain yksi sana. Tunnistamalla omat triggerisi pystyt rakentamaan parempaa tapaa toimia.

Ole armollinen itsellesi

Muutos ei tapahdu hetkessä. Eikä rutiinit aina ole pysyviä välittömästi. Tämä on prosessi, joka vaatii työstämistä ja tekemistä. Olen harjoitellut blogitekstien kirjoittamista etukäteen parisen vuotta ja nyt olen siinä tilanteessa, että sekä blogipostaukset että kuukausikirjeet on kirjoitettu ja ajastettu koko loppuvuodelle (kirjoitan tätä postausta huhtikuun 10. päivä).

Tämä blogi jota nyt luet, on perustettu noin kuukausi sitten ja tavoitteena on saada tännekin kaikki loppuvuoden postaukset kirjoitettua ja ajastettua.

Mutta tätä on täytynyt opetella. On raivattava kalenterista aikaa kirjoittamiselle. On suunniteltava työpäivät siten, että kirjoitan kun olen virkeimmilläni. On mietittävä blogipostausten aihiot ja ideat etukäteen. Ja sitten kirjoitettava.

Mutta kun nämä työt pilkkoo pienemmiksi ja niille muodostuu rutiini, tekeminen on lopulta helppoa ja nautinnollista. Kirjoittaminen ei ole puurtamista eikä suorittamista. Nautin siitä, että saan kirjoittaa.

Nyt tiedät 7 rutiinia jotka eivät tuo tuloksia ja miten pääset niistä eroon. Minkä rutiinin sinä lähdet työstämään ensimmäisenä pois?

7 rutiinia jotka eivät tuo tuloksia (ja miten pääset niistä eroon)

7 rutiinia jotka eivät tuo tuloksia

Tämänkin voi jakaa... kuten Primen tunnarit ;)

Näitä jaetaan eniten somessa

Miten tutkijasta tuli bloggaaja?

Sain vastikään palautetta eräältä Paikka kaikelle -blogin lukijalta. Hän kirjoitti ihailevansa ”määrätietoista brändin, konseptin ja toimenkuvan kehitystyötäni”. Olin näistä sanoista ilahtunut, mutta häkeltynyt. Olen kirjoittanut Paikka kaikelle -blogia lokakuusta 2014.

Näin uudistat blogisi viikossa [10 askeleen ohjeet]

Näin uudistat blogisi viikossa ja houkuttelet lisää lukijoita ja asiakkaita. Moni miettii pitkään millainen blogin ulkoasun pitäisi olla, jotta se houkuttelee lukijoita ja asiakkaita. Kaikista tärkeintä on, että blogin ulkoasu

Tee töitä kotona | Rakenna blogista 27 422 euron kuukausitulovirta

Miltä sinusta tuntuisi tehdä töitä kotona ja rakentaa blogista tulovirta, joka tuo sinulle yli 27 000 euroa joka kuukausi? Tässä postauksessa kerron, miten tämä on mahdollista toteuttaa. Lukemalla postauksen loppuun

Milloin blogi kannattaa kaupallistaa?

Minulta kysytään usein, milloin blogi kannattaa kaupallistaa. Ja vastaan aina, että heti kun se on mahdollista ja perustyö on tehty. Niin kauan kuin kohtelet blogiasi harrastuksena, se tuottaa sinulle yhtä

Vältä nämä virheet bloggaamisen aloittamisessa

Vältä nämä virheet bloggaamisen aloittamisessa. Tiedän sen tunteen, kun on innoissaan jostain. Ei millään malttaisi odottaa, että asiat tapahtuvat nopeasti. Ilmaisia blogeja on helppo perustaa muutamassa minuutissa ja jo 15