Helpot vinkit blogipostauksen kirjoittamiseen

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

Helpot vinkit blogipostauksen kirjoittamiseen. Tässä postauksessa kerron sinulle 11 helppoa vinkkiä, kuinka bloggaaja ja sisällöntuottaja saa sisällöstään enemmän irti.

Ja mikä parasta, miten lukija saa enemmän iloa, hyötyä ja inspiraatiota sinun teksteistäsi.

Laadukkaan blogitekstin kirjoittaminen voi joskus tuntua uuvuttavalta. Ensin täytyy päättää aihe, rajata sitä, tehdä taustatutkimusta ja lopulta päästään vasta kirjoittamaan. Huoh!

Päivän aikana olisi paljon muutakin tekemistä. Työ, arki, perhe ja vapaa-aika vievät nopeasti fokuksen pois blogitekstien kirjoittamiselta.

Ymmärrän enemmän kuin hyvin.

On tärkeää ymmärtää, että aloittaminen on aina kaikista vaikeinta. Kuin kirjoittamisen vauhtiin pääsee, se etenee vauhdilla. Siksi sisällön kirjoittamiseen kannattaa rauhassa panostaa.

Jotta sisältösi olisi joka kerta hyvää ja laadukasta, tein simppelit ja helpot ohjeet, joita noudattamalla iso osa kirjoitustyöstä sujuu vaivattomasti.

Helpot vinkit blogipostauksen kirjoittamiseen

1. Ota aika haltuun!

On tärkeää muistaa, että joskus 15 minuuttiakin riittää. Kun keskityt ja fokusoit tekemistä tuon vartin aikana, yllätyt miten paljon saat aikaan.

Tuntuuko, että 15 minuuttia on liian lyhyt aika?

Okei, tee 15 minuuttia vatsalihasliikkeitä, niin keskustellaan sen jälkeen, oliko aika lyhyt vai pitkä. 😀

Kalenteroi itsellesi 15 minuutin ryppäitä, joiden aikana teet vain yhtä asiaa. Ensimmäisellä kerralla voit vain ideoida. Toisella kerralla jäsentää ideat. Kolmannella kerralla tehdä taustatyötä. Ja niin edelleen.

2. Jäsennä ajatukset ja ideat

Toivon, että tämä on jo itsestäänselvää, mutta kirjoita aina niistä asioista, jotka liittyvät muutenkin blogisi aiheeseen. Joskus voi tuntua, ettei kirjoitettavaa löydy, ja siksi tulee halu kirjoittaa jostain aivan random asiasta. Tätä en kuitenkaan suosittele.

Postausideoita voi löytyä FB-ryhmistä, sähköposteista, kommenteista tai menemällä johonkin asiaan entistäkin syvemmälle.

Listaa vaikka yleisiä kysymyksiä, joita kuulet ja näet, ja kirjoita yhteen kysymykseen yksi vastaus yhdessä blogitekstissä.

Lue myös tämä: Miten löydät näkökulman, joka kiinnostaa lukijaasi

Kun olet listannut ajatuksia, mene Googleen ja ala etsimään sieltä tietoa. Jokaisen Google-haun lopussa on aiheeseen liittyviä hakuja. Kirjoitin itse Googleen ”miten aloittaa elämäntapamuutos”, ja sen jälkeen skrollasin suoraan sivun loppuun. Siellä on 8 valmista postausideaa, joista voi kirjoittaa.

3. Hakusanojen ja -lauseiden etsintä

Moni bloggaaja kuvittelee edelleen, että hakukoneoptimointi on sitä, että yksi sana kirjoitetaan 30 kertaa blogipostaukseen. Toki tätä tekniikkaa voi edelleen käyttää, mutta helpompi ja luontevampi tapa on tämä:

Valitse lause, jota ihmiset etsivät Googlesta, ja lisää sitä strategisesti blogipostaukseen.

Hakusanojen ja -lauseiden etsinnässä voit käyttää maksullisia ohjelmia sekä Googlen avainsanatyökalua. Mutta jos olet vasta aloittamassa kirjoittamista, helpompaa on ottaa suoraan lause, jolla ihmiset etsivät tietoa ja hyödyntää sitä.

Esimerkiksi sanalla ”lifestyle” on äärimmäisen vaikea päästä hakutuloksissa korkealle, koska kilpailua on niin paljon. Mutta jos optimoit postauksen lauseelle ”40-vuotiaan naisen lifestyle”, tällä erottuu jo paljon paremmin.

4. Työotsikon ja lopullisen otsikon miettiminen

Postauksella kannattaa olla muutama erilainen työotsikko, jotka sopivat sisältöön. Näistä valitset lopullisen otsikon vasta sen jälkeen kun postaus on kirjoitettu.

Miksi?

Koska monesti kirjoittamisen aikana sisältö muuttuu hieman alkuperäisestä ajatuksesta, jolloin alkuperäinen otsikko ei enää sovi siihen.

Otsikoita miettimällä saat myös useamman postausidean. Voit alkaa kirjoittamaan postausryppäitä, joita linkittämällä toisiinsa saat Googlen reagoimaan sisältöösi tehokkaammin.

Joko luit tämän: Miten kirjoitat blogipostauksen [8 askelta]

5. Sisällön suunnittelu ranskalaisilla viivoilla

Seuraavaksi suunnittele sisältöä ranskalaisilla viivoilla. Itse teen tämän yleensä niin, että listaan tärkeimmät kysymykset, joihin itse haluaisin vastauksen postauksen avulla. Tämän jälkeen teen näille kysymyksille alakysymyksiä. Esimerkiksi jos kirjoittaisin postausta elämäntapamuutoksesta, kysymykset voisivat olla seuraavia:

  • Milloin on paras aika aloittaa elämäntapamuutos
    • onko eroa vuodenajoilla
    • omat stressitekijät
    • unen määrä
  • Mitä asioita pitää muuttaa
    • ruokavalio
    • liikunta
    • stressinhallinta
    • ajanhallinta
  • Mistä pitää luopua
    • ruokavalio
    • herkut
    • TV
    • pelaaminen
  • Kuinka kauan elämäntapamuutos yleensä kestää
    • tavoitteena pysyvä muutos
    • millaisia muutoksia voi odottaa 3, 6 tai 12 kuukauden kuluttua aloituksesta
  • Paljonko paino putoaa
    • onko painonpudotus ainoa kriteeri
    • mistä tietää, että elämäntapamuutos on onnistunut

Kuten huomaat, yllä oleva lista on todella kattava ja antaa minulle nyt helpon tavan aloittaa kirjoittaminen. Tiedän, ettei sisältö lähde rönsyilemään turhaan, vaan pysyn koko ajan asian ytimessä.

Lue myös tämä: Näin uudistat blogisi viikossa [10 askeleen ohjeet]

6. Löydä oma äänesi eli tone of voice

Oman tyylin löytyminen voi joskus tuntua vaikealta. Moni ajattelee viimeistään tässä kohtaa, että nyt täytyy alkaa kirjoittamaan kirjakieltä ja olla mahdollisimman virallinen.

Ei pidä.

Oikeinkirjoitus on toki hyvä lähtökohta, mutta kirjakieltä ei tarvitse kirjoittaa. En silti suosittele käyttämään hirveästi slangia tai murteita, sillä niitä on vaikea lukea.

Tekstin pitäisi aina olla sellaista, että 8-vuotiaskin sen ymmärtää.

Paras ja helpoin tapa löytää oma ääni on kirjoittaa samalla tavalla kuin puhuisit ystävälle. Kuvittele siis, että ystäväsi istuu pöydän toisella puolella ja että kirjoitat lukijalle kuin puhuisit ystävällesi.

7. Postauksen muotoilu rakenteen avulla

Seuraavaksi katsomme, miten postaus kannattaa muotoilla. Postauksen alussa on aina intro (tai ingressi), jonka pituus on tyypillisesti 65–100 sanaa.

Se on kaikista tärkein, sillä se koukuttaa lukijan lukemaan lisää.

Sen jälkeen tulee otsikko, joka on sama kuin postauksen otsikko. Tässä kannattaa käyttää Otsikko 2- tai H2-kokoa. Näin muotoiltu otsikko tukee myös hakukoneoptimointia.

Postauksen varsinainen teksti alkaa intron jälkeen. Teksti voi olla pitkä, 400–4000 sanaa. Tärkeää on, että siinä on

  • lyhyet kappaleet (1–4 riviä)
  • väliotsikoita jokaisen 300 sanan välein
  • muutama kuva
  • lyhyet ja helppolukuiset lauseet
  • listoja (tämän kaltaisia bulletlistoja tai numerolistoja).

Postauksen loppuun kannattaa aina lisätä jokin toimintakehote (CTA = Call to Action), jolla ohjaat lukijat tekemään jotain muuta. Esimerkiksi lukemaan seuraavan postauksen tai ottamaan yhteyttä.

8. Tee postauksesta helposti jaettava

Lisää blogiin somejakopainikkeet, jotta lukijoiden on helppoa jakaa postausta eteenpäin. Jakopainikkeet kannattaa olla sekä postauksen ylä- että alalaidassa.

Kun lisäät somejakopainikkeet postauksiin, mahdollistat uusien lukijoiden tulemisen. Kun lukijat näkevät, miten paljon postauksiasi on jaettu, he alkavat nähdä, miten hyvää ja laadukasta sisältöä kirjoitat. Tämä taas kannustaa yhä suurempaa määrää lukijoita jakamaan postauksiasi somessa eteenpäin.

9. Tekstin editointi ja oikeinkirjoitus

Ennen tekstin julkaisua tai ajastamista teksti kannattaa vielä editoida ja oikolukea. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta maksaa oikolukijalle, lue postaus itse ääneen. Löydät siitä nopeasti epäjohdonmukaisuudet ja pienet kirjoitusvirheet.

10. Lisää linkit ja lähteet

Postauksen loppuun kannattaa lisätä tarvittavat linkit ja lähteet. Jos suosittelet jotain tuotetta, lisää ihmeessä affiliate-linkkisi muutaman kerran postauksen. (3 kertaa on hyvä määrä.)

Jos haluat viitata johonkin toiseen bloggaajaan, lisää ihmeessä linkki hänen blogiinsa. Tämä alkaa rakentamaan yhteyttä muihin bloggaajiin ja tekee sinusta ystävällisen ja avuliaan heidän silmissään. Kun toimit näin, he alkavat pikkuhiljaa toimia samalla tavalla sinua kohtaan.

Muista myös linkittää blogin sisällä, eli jos sinulla on aiheeseen liittyvä oma postaus, lisää sen linkki kirjoittamaasi postaukseen.

11. Älä suunnittele liikaa

Vaikka sisällön kirjoittaminen on strategista, se on myös luovaa. Vaikka se vaatii työtä, tärkeää on myös kirjoittaa. Jos postauksen kirjoittaminen tökkii, lopeta ja pidä tauko.

Minulle käy joskus niin, että saan kirjoitettua postausta puoleen väliin, ja sitten en saa kirjoitettua mitään. Näissä tilanteissa voin jättää postauksen hautumaan ja otan muutaman askeleen taaksepäin.

Ehkä teksti lähti menemään väärään suuntaan. Voin myös kokeilla poistaa muutaman rivin tai kappaleen ja yrittää uudelleen.

Pieni kävelylenkki virkistää monesti ja saa ajatukset selkiytymään.

Näin! Tässä on helpot vinkit blogipostauksen kirjoittamiseen. Minkä vinkin sinä otat seuraavaksi käyttöösi?

Helpot vinkit blogipostauksen kirjoittamiseen

Helpot vinkit blogipostauksen kirjoittamiseen

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit