Mitä tehdä jos ideoita on liikaa?
Mitä tehdä jos ideoita on liikaa? Kuulostaako tutulta? ”Päässä on miljoona ideaa joista kirjoittaa. Enkä tiedä minkä niistä valitsen?”
Kyselin sisäpiiriltäni tässä jokin aika sitten, millaisten asioiden kanssa heillä on haasteita oman blogin suhteen. Yhtenä merkittävänä teemana nousi esille se, kun ideoita on miljoonia niin mistä valita se, mihin keskittyä.
Voin hyvin samaistua tähän, sillä itsekin (edelleen, aika ajoin) harhaudun sivuraiteille oman blogin ja yrityksen kanssa. Ja sitten jossain kohtaa palaan aina takaisin.
P.s. Jos koet haasteita blogin ja blogitekstien aiheiden kanssa, katso tämä Masterclass. Tässä postauksessa keskitymme enemmän oman intohimon löytämiseen, koska sen kautta saadaan aiherajauskin tehtyä.
Kylmä totuus on, että jos sinulla on useampia fokuksia, sinulla ei ole fokusta ollenkaan.
Yksi syy miksi emme uskalla keskittyä vain yhteen asiaan on, koska pelkäämme, että teemme väärän valinnan. Pelkäämme, että menetämme mahdollisuuksia, tuloja tai onnistumisia.
Mitä tehdä jos ideoita on liikaa?
Pelkäämme, että epäonnistumme ja että kaikki nauravat meille (ainakin minä ajattelen näin).
Toisaalta, ajattelemme, että
- ”mutta kun tämä on jo kertaalleen sanottu…”
- ”mutta kun kaikki muut tekee tätä paremmin kuin minä…”
- ”mutta kun en osaa tehdä sitä, tätä ja tuota…”
- ”mutta kun…”
- ”mutta kun…”
- ”mutta kun…”
Sisäinen kriitikkomme sanelee meille hyvin paljon mitä voimme tehdä, mitä meidän kannattaa tehdä ja mitä ei missään nimessä kannata tehdä.
Yritä siinä sitten blogia tai yritystoimintaa rakentaa…
Mutta kohtaamme tämän saman ongelman jokaisen uuden asian kohdalla. Aivomme, alitajuntamme ja hermostomme tehtävänä on ”pitää meidät turvassa” eli siellä mukavalla mukavuusalueella. Kaikki, mikä menee lähellekään mukavuusalueen rajaa tai sen yli, on hermostomme mielestä kauheaa, joten on helpompi laittaa ”pakka sekaisin, jotta se älyää palata takaisin tuttuun ja turvalliseen”.
Ja tämän vuoksi se fokuksen hakeminen on vaikeaa, koska joudumme menemään lähelle sen kanssa, että entäs jos teenkin väärän ratkaisun.
Tässä on myös yksi syy, miksi aina kannustan ottamaan aikaa ennen kuin blogi perustetaan. Miksi sitä pohjatyötä tulee tehdä rauhassa ja ajan kanssa. Miksi päätöksiä ei kannata tehdä hetken mielijohteessa vaan löytää ne oikeat asiat ensin.
Kuten se oman intohimo.
Intohimo-matriisi
Meidän Bloggaajasta Ammattilaiseksi™ yhteisön koulutuksessa opetan asian intohimo-matriisin kautta:
Jokainen idea käydään 5 – 6 näkökulmasta läpi (kuvasta puuttuu yksi, selitän kohta tarkemmin mikä se on).
Ensin kirjataan ideat ylös ensimmäiseen pystysarakkeeseen. Sitten riveille ja omiin sarakkeisiin lisätään:
- Kirjoittaisinko tästä, vaikka en saisi siitä penniäkään rahaa?
- Kirjoittaisinko tästä, vaikka minulle maksettaisiin miljoona euroa kuukaudessa tästä? (tämä on se kuudes, joka puuttuu taulukosta, mutta josta kerron koulutusvideolla)
- Näenkö itseni kirjoittamassa tästä seuraavat 3 – 5 vuotta?
- Onko minulla taloudellisesti varaa valita tämä?
- Onko aiheelle todellinen tarve ja kysyntä?
- Voinko skaalata tätä?
Seuraavaksi käymme jokaisen idean tämän matriisin kautta läpi. Vasta siinä vaiheessa, kun löydämme idean, joka täyttää kaikki – vähintään viisi mutta mielellään kuusi – kohtaa, olemme löytäneet aiheen, jota kannattaa lähteä viemään eteenpäin.
Opiskelijoillani on harvoin ongelmana se, ettei ideoita olisi ollenkaan (toki heitäkin on muutamia). Tällä tehtävällä päästään siten löytämään se, joka kannattaa valita.
Mutta entä sitten, jos ideoita ei ole tai ei vielä tiedä, mikä oma intohimon kohde on?
Tähän on olemassa hyvin yksinkertainen tehtävä. Vastaa ensin näihin kysymyksiin:
- Mitkä aiheet ovat sinulle kaikista lähinnä sydäntä?
- Mitkä asiat saavat sinut hyvälle tuulelle?
- Missä pääset ns. flow-tilaan?
- Minkä asian opettelu oli sinulle lasten leikkiä?
- Mistä muut sinua kehuvat?
- Millaisia onnistumisen kokemuksia sinulla on ollut menneisyydessä?
Ja sitten listataan kaikki – kyllä, aivan kaikki – asiat ylös paperille tai vihkoon.
Tämän jälkeen asiat niputetaan isommiksi aihealueiksi ja lopuksi käydään intohimo-matriisin kanssa yksi kerrallaan läpi.
Tiivistettynä
Jos saat yllä olevan kuvan kaltaiset aiheet paperille, ja ryhmittelet ne isoimmiksi aiheiksi, valitse sen jälkeen VAIN yksi ryhmä, josta kirjoitat. Älä siis kirjoita KAIKISTA joita saat. Perustelen tämän vielä alempana.
Olen kuitenkin sitä mieltä, että ongelmasi ei ole tämä
Uskallan vahvasti väittää, ettei ongelma lopulta ole kuitenkaan se, ettet tietäisi omaa intohimon kohdettasi.
Ongelma on se, ettet tee tarvittavia asioita sen selvittämiseksi.
Uskallan väittää, että 95 % tämän postauksen lukijoista EI TEE tätä tehtävää. Ei edes aloita sitä.
Ja siksi he eivät koskaan pääse eteenpäin.
Koska tämä tehtävä on lopulta tylsä. Se ei ole hauskaa, kuten TikTok videoiden katsominen tai Reelsien skrollailu. Se ei ole yhtä hauskaa kuin HBO Nordicin katsominen tai älypelien pelaaminen.
Koska jälleen kerran palaamme siihen, mikä on sinun mukavuusaluettasi. Jos jokin asia tuntuu yhtään epämiellyttävältä, välttelemme sen aloittamista ja tekemistä.
Tämähän on hyvin yksinkertainen tehtävä:
- Kävele toiseen huoneeseen
- Ota kynä ja paperia
- Palaa takaisin tähän postaukseen
- Vastaa kysymyksiin
- Ryhmittele ideat isommiksi kokonaisuuksiksi
- Ja käy läpi intohimo-matriisin kautta.
Aikaa tähän menee 30 minuuttia, enempää ei tarvita.
Mutta sen sijaan, luet tämän postauksen loppuun ja lähdet tekemään muita asioita.
- ”Teen tämän illalla…”
- ”Teen tämän huomenna…”
- ”Teen tämän viikonloppuna…”
- ”Teen tämän lomalla…”
Kuinka monta kertaa olet luvannut itsellesi tehdä jotain myöhemmin mutta jättänyt tekemättä…?
Lue myös tämä: TOP 3 syytä miksi et ole vielä aloittanut bloggaamista
En syyllistä sinua
Toivon, ettet ota tätä syyllistämisenä. Minä tiedän tasan tarkkaan kuin vaikeaa on aloittaa ja tehdä jotain, mikä on epämiellyttävää.
Välttelen tasaiseen tahtiin tiettyjen asioiden tekemistä ja keksin itselleni muuta puuhaa. En siis ole yhtään sen parempi tässä kuin sinäkään.
Mutta välillä on vain ravisteltava ja katsottava asioita uusista näkökulmista, jotta saadaan oivalluksia.
Miksi yhteen asiaan fokusointi on tärkeää?
Syitä on useampia.
Haluamme blogiin vain niitä ihmisiä, joita aiheemme kiinnostaa. Tämä helpottaa blogin kaupallistamista, olipa kyseessä yrittäjä tai vaikuttaja.
On aina helpompaa sanoa Harley Davidsonille, että blogin ympärille on muodostunut n. 2500 yhteisö, jossa on 35 – 44-vuotiaita miehiä ja jotka ovat kiinnostuneita moottoripyöristä, kuin kertoa heille, että blogissa käy muutama tuhat lukijaa, joiden ikäjakauma on 20 – 60-vuotta ja että siellä on n. 15 % naisia ja 85 % miehiä, joita kiinnostaa matkailu, DIY ja moottoripyörien korjaaminen.
Yritykset ovat entistä enemmän kiinnostuneita ns. micro-vaikuttajista, joilla ei välttämättä käy kymmeniä tuhansia lukijoita kuukaudessa mutta jotka ovat aidosti kiinnostuneita siitä aiheesta, mistä kirjoitetaan.
Ajatellaan asiaa toisesta näkökulmasta.
Olen yrittäjä ja blogivalmentaja. Autan sisällöntuottajia ja yrittäjiä rakentamaan tulovirtoja verkkoon, nauttimaan automatisoidusta tulosta ja elämään omannäköistä elämää.
Kuinka uskottava olisin, jos yhtäkkiä kirjoittaisin blogiin kuin voi tehdä rahaa AirBnB:n avulla?
Tai entä jos alkaisin puhumaan kuinka voit ostaa matkoja ilmaiseksi hankkimalla luottokortteja ja maksamalla matkan tervetuloa lahjana saaduilla pisteillä?
Tai entä jos alkaisin tarjoamaan kirjanpitopalvelua?
Nämä kolme viimeksi mainittua aihetta eivät liity millään tavalla siihen, mistä minut tunnetaan.
Tämä on useiden yrittäjien ongelma. He saattavat tarjota kotisivuilla siivouspalvelua ja tilitoimistopalveluja. Tai kynsien huoltoa ja auton korjausta.
En tiedä sinusta mutta itse en tiedä kumpaa palvelua lähtisin ostamaan, jos yrittäjä tarjoaisi sekä auton että kynsien huoltoa.
Aiheen rajaaminen tekee sinusta uskottavan.
Tätä esimerkkiä käytän Bloggaajasta Ammattilaiseksi™ koulutuksessakin:
Jos sinulla on hammassärkyä, menetkö mieluummin hammaslääkärille vai yleislääkärille? Entä jos sinulta pitäisi poistaa viisaudenhammas, haluaisitko, että sitä otetaan pois viisi tuntia vai puoli tuntia?
Aiheen rajaaminen tekee sinusta uskottavan mutta myös ammattilaisen. Pystyt hiomaan omaa osaamistasi niin hyväksi, että peset kaikki muut kilpailijat laudalta.
Muuten, jos kaipaat apua miten rajata oman blogin (tai vaikka yritystoiminnan) aihe, tässä on sinulle lista materiaaleista, joissa käyn sitä läpi:
- Näin rajaat blogin aiheen 5 minuutissa (blogipostaus)
- Kuinka rajaat blogin aiheen 6 minuutissa (Youtube-video)
- Bloggaajasta Ammattilaiseksi™ valmennuksen koulutusmateriaali
Jos näidenkin jälkeen päätöksenteko on vaikeaa, toimi näin
Yksi syy, miksi pelkäämme tehdä päätöksiä on myös se, että pelkäämme löytävämme paremman vaihtoehdon päätöksen jälkeen. Noh, aina on olemassa parempia vaihtoehtoja. Mutta meidän on tehtävä päätöksiä sen tiedon valossa, joka meillä on tällä hetkellä käytettävänä.
Se toinen ääripää on, että etsimme jatkuvasti uutta informaatiota, koska haluamme tietää asiasta aivan kaiken ennen kuin menemme eteenpäin.
Tämä kuluttaa aikaa turhaan. Emme voi koskaan tietää kaikesta kaikkea. Olet varmasti kuullut tämän vertauksen:
Jos lähdet ajamaan Helsingistä ja määränpääsi on Rovaniemi, näet vain sen verran eteenpäin, että pystyt tekemään seuraavan päätöksen.
Vaikka etsisit kaiken maailman kartat ja opiskelisit ne läpi, matka, jonka kuljet on kuitenkin erilainen.
Miksi?
Koska matkan varrella rakennetaan uusia liittymiä, oikoteitä, pinnoitetaan tietä ja ohjataan kiertoteille. Siksi kaiken tiedon etsiminen on turhaa ajanhaaskausta.
Ja jos elät matkan etukäteen, mitä iloa matkasta sitten on? Pointtihan on nimenomaan se matka, ei se määränpää. Se, millaiseksi ihmiseksi kasvat matkan aikana on lopulta se tavoitetila.
Jos päätöksenteko tuntuu ylipäätään vaikealta, tee näin:
- Kysy itseltäsi mitä haluat saavuttaa? Tämä auttaa kaventamaan vaihtoehtoja. Jos haluat matkustaa Helsingistä Rovaniemelle, vaihtoehdot kaventuvat junaan, lentokoneeseen, autoon, moottoripyörään tai bussiin. Voit siis huoletta unohtaa polkupyörät, kävelemisen, lennokit, laskuvarjohypyt ja tykin suusta ampumisen. Ja jos budjetti sanelee, voi olla että lentokone jää myös pois vaihtoehdoista.
- Tunnista eri vaiheet näiden muutaman vaihtoehdon taustalla. Mitä tulee ottaa huomioon jokaisen vaihtoehdon kohdalla? Haluatko itse ajaa vai istua kyydissä? Haluatko perille nopeammin (juna) vai hitaammin (bussi)? Haluatko enemmän jalkatilaa (extra-vaunu) vai kuunnella pienten lasten itkua puolet matkasta (perinteinen vaunu)? Kuinka paljon aikaa on mahdollista käyttää matkaan? Millainen budjetti sinulla on? Mikä on ensimmäinen askel eli päätös, joka sinun tulee tehdä, jotta lopulta voit valita yhden näistä vaihtoehdoista?
- Tutki päätöksen lyhyen ja pitkän tähtäimen hyödyt. Eli listaa jokaisesta jäljellä olevasta vaihtoehdosta plussat ja miinukset ylös paperille. Sillon päätös perustuu tunteisiin, haluihin sekä tarpeisiin. Miltä sinusta tuntuu, kun olet päässyt määränpäähän kullakin vaihtoehdoilla?
Ja kuten hetki sitten kerroin, aina tulee eteen parempia vaihtoehtoja. Saatat voittaa lotossa ensi viikolla ja päättää, että vuokraat helikopterin. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettet voi tehdä valintaa ja päätöstä ennen lottovoittoa. Eikä se vähennä vaihtoehtosi soveltuvuutta lottovoiton jälkeen.
On siis turha murehtia, että jokin päätös on huono. Huono päätös on minusta sellainen, jota ei tehdä.
Jälkiviisaana on aina hyvä olla. Mutta hedelmällistä se ei ole.
Ja muista, kun kyse on bloggaamisesta, sisällöntuotannosta tai digiyrityksen rakentamisesta, olen täällä sinua varten. Aina saa kysyä. Vastaan ja autan sinua mielelläni eteenpäin.
- Olen mukana yhteisössä aktiivisesti
- Tavoitat minut myös Instagramin kautta
- Tai sähköpostilla asiakaspalvelu(at)tiiakonttinen.fi