Näin ylläpidät useaa blogia samanaikaisesti yksin

Tämänkin voi jakaa... kuten Netflixin tunnarit ;)

Näin ylläpidät useaa blogia samanaikaisesti yksin. Olen puhunut paljon siitä, että blogin aihe kannattaa rajata suhteellisen tiukaksi, jotta se houkuttelee juuri oikeita lukijoita. Mutta entäs jos mielenkiinnon kohteita on useita ja mielesi tekee kirjoittaa useammasta aiheesta?

Postaus sisältää affiliate-linkkejä | Linkit merkitty selkeästi (*)-merkillä

Silloin on järkevää aloittaa useampi blogi. Mutta kuinka montaa blogia yksi ihminen voi ylläpitää?

Tällä hetkellä minulla on kaikki nämä blogit:

Yksi näistä on puhtaasti opetuskäyttöön perustettu blogi, johon en tuota sisältöä. Englanninkieliseen blogiin aika ei riitä tuottamaan sisältöä. Suomen Sisältömedian blogiin kirjoittaa Meeri ja muut meidän tiimistä.

Neljä jäljelle jäävää blogia ovat minun ”käsissäni”.

Tämän lisäksi tuotan sisältöä myös muutamalle asiakkaalle.

Meneekö kaikki aika sisällön tuottamiseen? Ei mutta melkein. 😀

Tässä postauksessa annan sinulle vinkkejä, miten organisoin kirjoittamisen jokaisen blogin kohdalla.

Näin ylläpidät useaa blogia samanaikaisesti yksin

Kaikista tärkein asia on se, ettet kiirehdi blogien kanssa. Jokainen vaatii oman työnsä, oman sisältönsä ja oman ajankäyttönsä. Onneksi on olemassa vinkkejä, joiden avulla kokonaisuus pysyy hyvin hallinnassa.

1. Aloita blogit yksi kerrallaan

Tärkeää on, että aloitat yhdestä blogista ja rakennat sen valmiiksi ennen kuin aloitat toista. Blogin ulkoasuun saa tuhlattua aikaa monta kuukautta, ja jos blogeja on useita, ensimmäinen vuosi voi mennä vain ulkoasujen kanssa.

Muista, että blogissa riittää alussa vain perusasetukset ja siisti ulkoasu. Älä yritäkään tehdä blogin ulkoasusta täydellistä. On täysin mahdollista saada kaikki perus tekninen työ ensimmäisen viikon aikana valmiiksi, jonka jälkeen pääset suoraan kirjoittamaan.

Aloita toinen blogi vasta, kun ensimmäisessä on runsaasti postauksia ajastettu etukäteen.

2. Päätä blogien tärkeysjärjestys

Fakta on, ettet pysty tuottamaan sataprosenttista laatua jokaiseen blogiin. Siksi on tärkeää, että sinulla on yksi pääblogi ja muut ovat vähemmän tärkeitä. Minulle tiiakonttinen.fi on pääblogi, koska se on ensimmäinen ja pisimpään olemassa ollut blogini.

Pääblogiin tulisi tuottaa sisältöä tiiviimmin kuin muihin blogeihin. Tällä hetkellä julkaisen tiiakonttinen.fi-blogissa yhden postauksen viikossa, mutta minulla on yksi blogi, jossa julkaisen tällä hetkellä 3 postausta viikossa. Kerron siitä kohta hieman lisää.

3. Päätä julkaisupäivät

Seuraavaksi päätä, milloin julkaiset sisältöä mihinkin blogiin. Tämä auttaa ja helpottaa, sillä voit jaksottaa sisällön tuottamista paremmin, kun julkaisupäivä on eri jokaisessa blogissa.

Julkaisupäivän lisäksi sinun kannattaa päättää, kuinka usein julkaiset. Esim. tiiakonttinen.fi-blogissa uusi postaus tulee joka viikko (ti), tässä blogissa joka toinen viikko (ma), Yrittäjän ajanhallinta -blogissa joka neljäs viikko (ke) ja Aloita blogi -blogissa toistaiseksi maanantaisin, keskiviikkoisin ja lauantaisin.

En suosittele julkaisemaan jokaisessa blogissa yhtä postausta kerran viikossa. Siitä tulee liian raskasta.

4. Ota vastaan vieraskynäpostauksia

Vieraskynäpostausten avulla helpotat omaa kirjoitusurakkaasi. Vieraskynäpostaus tarkoittaa, että joku muu kirjoittaa postauksen omalla nimellään mutta postaus julkaistaan vain sinun blogissasi. Sinun ei tarvitse maksaa vieraskynästä mitään, vaan riittää, että annat laadukkaan backlinkin vieraskynäilijälle.

Vieraskynäpostaukset voivat korvata sinun oman postauksesi tai tulla sen lisänä. Alussa niillä kannattaa korvata sinun omia postauksiasi, jotta saat enemmän aikaa ja tilaa kirjoittamiselle, mutta myöhemmin voit julkaista niitä omien postausten lisäksi.

Näin ylläpidät useaa blogia samanaikaisesti yksin

5. Mieti postausideat etukäteen

Tiedän että moni ajattelee blogin kirjoittamisen olevan luovaa ja että tekstiä tulee sitten, kun sitä tulee. No totta on, ettei tekstiä voi pakottaa, mutta voit tehdä itsellesi rutiinin, joka helpottaa kirjoittamista.

Ota kerran kuussa pari tuntia aikaa, jolloin etsit ideoita ja pohdit postausaiheita. Tätä kannattaa tehdä ihan jatkuvasti, mutta on tärkeää, että varaat joskus ihan kunnolla aikaa ja listaat postausideoita itsellesi. Kirjoittaminen helpottuu heti, kun voit vain poimia postausideasta sen, joka puhuttelee sinua eniten.

6. Aikatauluta kirjoittaminen

Mieti, milloin sinä olet virkeimmilläsi ja milloin tekstiä syntyy lähes huomaamatta. Pyhitä ne ajat aina kirjoittamiselle. Minulla ne tuntuvat olevan lauantaiaamupäivät. 😀 Kuten tänäänkin (21.8. klo 11.30).

Laita itsellesi ylös, kuinka monta postausta ehdit tai jaksat kirjoittaa, kun olet virkeimmilläsi. Tämä auttaa sinua suunnittelemaan kirjoittamista myöhemmin.

7. Kirjoita ennakkoon ja ajasta

Varastoon kirjoittaminen tulee pelastamaan sinut monta kertaa. Kun kirjoitat, kirjoita samalla kertaa vain yhteen blogiin. Kirjoita kolme postausta ja ajasta ne etukäteen. Voit ottaa 2–4 viikkoa kerrallaan ja kirjoittaa vain yhteen blogiin. Saat todennäköisesti 2–4 kuukauden sisällöt kirjoitettua. Sen jälkeen siirryt seuraavaan blogiin.

Otetaan esimerkki. Yrittäjän ajanhallinta -blogissa julkaisen yhden postauksen neljän viikon välein, ja kirjoitin tänä aamuna sinne kolme postausta. Minulla oli siellä jo kaksi ajastettuna, joten nyt kaikki loppuvuoden postaukset on kirjoitettu ja ajastettu valmiiksi.

Tässä blogissa julkaisen uuden postauksen joka toinen viikko. Kirjoitan siis nyt tänne niin monta postausta tämän viikonlopun aikana kuin vain ehdin ja jaksan. Uskon, että pääsen ainakin loka-marraskuulle, jonka jälkeen voin hengähtää tämän blogin kanssa hieman.

Aloita blogi -blogissa on postaukset ajastettu jo syyskuun loppuun saakka, joten sen kanssa ehdin pitää hyvin hieman taukoa.

Tiiakonttinen.fi-blogissa on kaksi ajastettua postausta, joten se on vuorossa viimeistään ensi lauantaina. Tänään, kun kirjoitan tätä, on siis 21.8.2021.

Voit halutessasi tehdä tällaisen taulukon, johon merkkaat aina, mitä kirjoitat ja milloin.

Toinen vaihtoehto on ottaa käyttöön ilmainen Airtable-ohjelma(*), joka toimii selaimen kautta. Olen tehnyt sinne sisältökalenterin, johon olen koonnut kaikki omat blogini. Voin suunnitella ja hahmotella siellä postausten ideoita ja julkaisupäiviä, saan merkattua sinne kategoriat ja jos postauksessa on jotain erityistä, esimerkiksi ohjaus affiliate-tuotteeseen, saan sen lisättyä samalla. Kaikki tiimini jäsenet pääsevät katsomaan nämä sekä pystyvät suunnittelemaan kampanjat ja some-sisällöt postausten perusteella.

Näin ylläpidät useaa blogia samanaikaisesti yksin

8. Pidä luovia taukoja

Etukäteen kirjoittamalla ja ajastamalla sisältöjä annat itsellesi mahdollisuuden pitää luovia taukoja. Tarvitset niitä, sillä aivot tarvitsevat lepoa. Ja usko pois, joskus tulee se hetki, kun ei tee mieli kirjoittaa sanaakaan. 😀

Luovien taukojen aikana älä edes mieti kirjoittamista. Jos mieleesi tulee postausideoita, anna niiden tulla ja kirjaa ne ylös. Pääset kirjoittamaan niitä sitten, kun luova tauko on ohi.

Muista myös levätä kunnolla. Aivot tarvitsevat hyvät yöunet, stressittömän elämän ja laadukkaan ajanhallinnan. Väsyneenä tekstiä ei synny, ja kiireessä siihen tulee liikaa virheitä.

9. Älä panikoi

Tiedän sen tunteen, kun deadline alkaa lähestymään ja tietää, että kohta yhdessä blogissa viimeinen postaus julkaistaan. Mutta paniikki ei auta. Jos et ole muistanut kalenteroida itsellesi kirjoitustilaa, se tarkoittaa kahta asiaa:

  1. Joko kirjoitat postauksia vapaa-ajalla
  2. Tai hyväksyt sen, ettei blogissa julkaista 1–2 viikon aikana uutta sisältöä.

Sinun ei tarvitse kertoa lukijoille, jos postauksia ei tule. Sinun ei tarvitse pahoitella sitä. Toki, jos tauko pitkittyy, silloin on hyvä julkaista vähintään sellainen postaus, että blogi jää tauolle. Mutta paniikkiin ei ole mitään syytä.

10. Postausten pituus voi vaihdella blogien mukaan

Tiiakonttinen.fi-blogissani olen kirjoittanut todella pitkiä postauksia (1200–3000 sanaa). Yrittäjän ajanhallinta -blogissa postaukset ovat keskimäärin 300–500 sanaa. Tässä blogissa pituus on 600–1200 sanaa.

Jos kiire tulee, kirjoita muutama lyhyempi postaus, jolloin ehdit tunnissa kirjoittaa kaksi postausta. Maailma ei siihen kaadu. Pidä vain huoli, että sisältö on laadukasta ja hyödyllistä eikä mitään turhaa höttöä.

Voit lisätä taulukkoon tai Airtableen itsellesi muistutuksen postausten ihanteellisesta pituudesta.

Yhteenveto

Miksi julkaisen uusimmassa blogissani kolme postausta mutta pääblogissani vain yhden postauksen viikossa? Koska uudessa blogissa on sekä teksti- että videomuotoisia postauksia ja koska haluan, että videot ovat mahdollisimman nopeasti kaikkien saatavilla. Tulen loppusyksyn aikana pudottamaan julkaisutahdin kahteen päivään, maanantaihin ja keskiviikkoon. Silloin maanantain postaus on aina tekstipostaus ja keskiviikon videopostaus.

Jos haluat kirjoittaa useampaa blogia, muista aloittaa ne yksi kerrallaan. Tee ensimmäinen valmiiksi, kirjoita sisältöä ja ajasta postauksia riittävästi ennen kuin aloitat toisen blogin.

Jokaisen uuden blogin kohdalla aloittaminen menee nopeammin, sillä tekniikka tulee tutuksi ja kirjoittaminen nopeutuu.

Luo itsellesi kirjoitusrutiini, josta sinä pidät ja nautit. Lepää ja ota aikaa itsellesi. Näin ylläpidät useaa blogia samanaikaisesti yksin.

Onko sinulla useampi blogi tällä hetkellä? Miten sinä toteutat kirjoittamista useamman blogin kesken?

Näin ylläpidät useaa blogia samanaikaisesti yksin

Näin ylläpidät useaa blogia samanaikaisesti yksin

Tämänkin voi jakaa... kuten Netflixin tunnarit ;)

Näitä jaetaan eniten somessa

Miten tutkijasta tuli bloggaaja?

Sain vastikään palautetta eräältä Paikka kaikelle -blogin lukijalta. Hän kirjoitti ihailevansa ”määrätietoista brändin, konseptin ja toimenkuvan kehitystyötäni”. Olin näistä sanoista ilahtunut, mutta häkeltynyt. Olen kirjoittanut Paikka kaikelle -blogia lokakuusta 2014.

Näin uudistat blogisi viikossa [10 askeleen ohjeet]

Näin uudistat blogisi viikossa ja houkuttelet lisää lukijoita ja asiakkaita. Moni miettii pitkään millainen blogin ulkoasun pitäisi olla, jotta se houkuttelee lukijoita ja asiakkaita. Kaikista tärkeintä on, että blogin ulkoasu

Tee töitä kotona | Rakenna blogista 27 422 euron kuukausitulovirta

Miltä sinusta tuntuisi tehdä töitä kotona ja rakentaa blogista tulovirta, joka tuo sinulle yli 27 000 euroa joka kuukausi? Tässä postauksessa kerron, miten tämä on mahdollista toteuttaa. Lukemalla postauksen loppuun

Milloin blogi kannattaa kaupallistaa?

Minulta kysytään usein, milloin blogi kannattaa kaupallistaa. Ja vastaan aina, että heti kun se on mahdollista ja perustyö on tehty. Niin kauan kuin kohtelet blogiasi harrastuksena, se tuottaa sinulle yhtä

Vältä nämä virheet bloggaamisen aloittamisessa

Vältä nämä virheet bloggaamisen aloittamisessa. Tiedän sen tunteen, kun on innoissaan jostain. Ei millään malttaisi odottaa, että asiat tapahtuvat nopeasti. Ilmaisia blogeja on helppo perustaa muutamassa minuutissa ja jo 15