Kuinka luoda tasapainoinen arki?

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

Kuinka luoda tasapainoinen arki yrittäjyyden ja sisällöntuotannon välille? Kohtaan usein työssäni yrittäjiä, jotka taiteilevat täyden lautasen, vähäisen vapaa-ajan, kiireen, stressin ja väsymyksen kanssa.

En ole uupumuksen asiantuntija, eikä tämä blogiteksti keskity varsinaisesti uupumukseen mutta haluan kertoa sinulle oman tarinani siitä, kuinka lopulta löysin tasapainon yrittäjyyden ja sisällöntuotannon välille.

Jos tunnet tarinaani, tiedät, että viimeiset 19 vuotta eivät olleet mitenkään ruusuisia. Jos tarinani ei ole ennestään tuttu, voit tutustua siihen pähkinänkuoressa täällä.

Olen itsekin kamppaillut väsymyksen, uupumuksen, riittämättömyyden ja stressin kanssa.

Mutta oivalsin jo hyvin aikaisessa vaiheessa, että (valitettavasti) minä itse olen se, joka sen stressin aiheuttaa. Yritin niin kovasti tehdä kaikkea. Yritin olla aktiivinen somessa, kirjoittaa sisältöjä, palvella asiakkaita, tehdä verkkokursseja ja kasvattaa lapsia.

Joka kesä ja joulu olin aivan uupunut, enkä jaksanut tehdä muuta kuin nukkua ja itkeä.

”En lähtenyt yrittäjäksi tämän takia”, ajattelin.

En niin. Lähdin yrittäjäksi, jotta saisin vapautta ja vapaa-aikaa. Ja siksi tein useita muutoksia omassa arjessani.

Päätä mistä luovut

Fakta on, että et pysty kaikkeen. Eikä sinun tarvitsekaan pystyä. Minulle suurin oivallus oli, kun tajusin mitä oikeasti haluan tehdä. Ja se on kirjoittaa.

Niinpä lähdin karsimaan työstäni kaikki sellaiset asiat pois, jotka veivät aikaani ja energiaani pois kirjoittamisesta. Tämä ei tarkoita, että sinun pitää karsia kaikki saadaksesi aikaa kirjoittaa. Vaan enemmänkin sitä, että oikeasti pohdit, mitä sinä haluat tehdä omassa yrityksessäsi ja vapaa-ajallasi.

Koska minun intohimoni on kirjoittaminen, seuraava päätös oli määritellä, miten haluan kirjoittamisen tuovan minulle tuloja. Noh, yksi on suositella omia kurssejani ja toinen on suositella muiden tuotteita (eli käytännössä affiliate-markkinointi).

Jolloin se tarkoitti, että luovuin palveluasiakkaistani ja otan jatkossa vain 10 uutta asiakasta vuodessa.

Ota oma aika haltuun

Seuraava askel oli ottaa oma aika haltuun. Aloitin pienistä asioista, kuten uuden aamurutiinin luomisesta. Mietin, mitä haluan aamulla tehdä, jotta se luo hyvän fiiliksen koko päivälle.

Haluan huomauttaa, että tällainen aamu ei olisi onnistunut silloin, kun lapset olivat pieniä ja asuivat kotona. Mutta nyt kun molemmat ovat muuttaneet jo omilleen, voin rikkoa 19 vuotta kestäneet rutiinit ja rakentaa uudet, jotka tukevat minun hyvinvointiani.

Jos sinulla on pieniä lapsia tai teinejä kotona, sinun on vielä toistaiseksi rakennettava rutiinit heidän ympärilleen. Mutta lisää sinne niitä asioita, joita sinä nautit tehdä.

Koska olen ADD-oireinen (minulla ei ole virallista diagnoosia mutta tyttärelläni on, joten pystyn samaistumaan hänen oirekuvaansa), aloin muodostamaan rutiineja myös työpäiviin. Jos kaipaat vinkkejä ajanhallintaan, katso tämä webinaaritallenne.

Vähennä stressia ensin…

Stressi on siitä vaikea matkakumppani, että monesti emme edes tajua että olemme stressaantuneita. Itsellä stressi näyttäytyy monella eri tavalla. Saatan olla ylikierroksilla tai sitten en osaa aloittaa mitään. Saatan istua tunnin tietokoneella tekemättä yhtään mitään.

Saatan olla väsynyt ja nukahtaa käytännössä saman tien kun menen sänkyyn pitkälleen (ja nukkua 45 min – 2 h päiväunet). Minulla saattaa olla migreeniä tai vatsaongelma.

Mutta yhden asian olen oppinut lähes 10 vuoden yrittäjänä. Ensin on pyrittävä vähentämään stressitekijöitä ennen kuin pitkäkestoista stressiä voidaan lähteä purkamaan.

Stressin vähentämisessä minua auttoivat nämä toimenpiteet:

  • aamukahvin sijasta keitän itselleni ensimmäisenä aamulla kupillisen vihreää teetä
  • ennen vihreän teen juomista juon ison lasillisen kylmää vettä
  • istun nojatuoliin ja hengitän 3 minuuttia syvähengitystä samalla, kun niskani takana on piikkityyny.
  • hengitysharjoituksen jälkeen istun rauhassa nojatuolissa ja juon vihreää teetä
  • sen jälkeen pukeudun ja lähden kävelemään 15 minuutiksi ulos
  • kotiin tultaessa käyn suihkussa, syön aamupalan ja keitän vasta sitten kahvin
  • sitten aloitan työt.

Tässä on samalla se aamurutiini, joka herättää minut lempeästi uuteen aamuun. Toteutan tätä sekä arkisin että viikonloppuisin.

…ja pura stressiä vasta sitten

Stressin purkaminen aiheuttaa – ainakin minulla – väsymystä ja erilaisia tuntemuksia kehossa. Saatan nukkua 45 min tai kahden tunnin päikkärit ilman selvää syytä. Saatan vain väsähtää.

Ja vaikka mieli ei teekään lähteä ulos, pyrin käymään vähintään kerran päivässä ulkoilemassa 15 minuuttia. Se aika minulta kuluu, kun kävelen läheisen lammen ympäri rauhallisesti. En kiirehdi, enkä katso kelloa.

Nautin ulkoilusta. Useasti sanon itselleni, että

”En kävele pudottaakseni painoa vaan kävelen voidakseni hyvin.”

Tällä tavalla kävelystä ei tule suorittamista vaan lempeää hoivaa keholle ja mielelle.

Kuinka luoda tasapainoinen arki

Aseta rajat

Rajojen asettaminen on vaikeaa varsinkin jos olet taipuvainen riittämättömyyteen. Itselle rajojen asettaminen on matka, jossa vielä otan tärkeitä askeleita.

Mutta se, miten aloin asettamaan rajoja, oli tehdä päätös, että perjantaisin en ole tavoitettavissa.

Hyvin usein matkustankin perjantaisin toiselle paikkakunnalle katsomaan isääni. Lähden siis kotoa pois, jotta minulla ei ole mahdollisuutta edes avata tietokonetta tai läppäriä.

Rajojen asettaminen ei siis ole pelkästään muiden takia vaan myös itseni vuoksi. Minun on kunnioitettava itseäni ja ajankäyttöäni niin paljon, että haluan asettaa rajat ja pitää niistä kiinni.

Rajojen asettaminen ja ajanhallinta ovat myös tärkeässä roolissa työn suunnittelussa ja oman työn ohjauksessa.

Päätän etukäteen mitä teen milloinkin ja pidän niistä kiinni.

Ajanhallinnan webinaarissa puhunkin siitä, miten teen viikkotehtävälistat itselleni valmiiksi etukäteen. Kun asetan ensin 90 päivän tavoitteen ja pilkon sen sitten viikkotasolle tehtäviksi ja teen tehtävälistat 12 viikolle valmiiksi, minun on helppoa noudattaa tehtävälistoja ja tiedän kulkevani joka päivä kohti tavoitettani.

Tässä kohtaa haluan myös tuoda esille sen, että tällä hetkellä, kun kirjoitan tätä blogitekstiä, olen joustanut omista rajoistani.

Tavoite on, että pe-su välisenä aikana en tee töitä. Mutta nyt on sunnuntai ja kirjoitan tätä blogitekstiä.

Olen joustanut omista rajoistani siksi, että aina näin vuoden alussa (kirjoitan tätä tammikuun 7. päivä), pyhitän viikonloput sisällöntuotannolle.

Maaliskuun loppuun mennessä pyrin kirjoittamaan ja ajastamaan kaikki blogitekstit ja viikkokirjeet vuoden loppuun saakka. Tämä tarkoittaa, että joustan vuoden 3 ensimmäistä kuukautta rajoistani, jotta voin nauttia 9 kuukautta vapaa-ajasta.

Koska tässä blogissa ilmestyy uusi blogiteksti joka toinen viikko, kirjoitan ja ajastan joka sunnuntai 2 blogitekstiä valmiiksi. Näin ollen maaliskuun loppuun mennessä olen kirjoittanut ja ajastanut 29 blogitekstiä, jotka ilmestyvät blogiini joka toinen maanantai. Tällä hetkellä ajastettuja blogitekstejä on jo neljä ja tämä on viides (ja tämän päivän toinen).

Mikä tarkoittaa, että kun olen kirjoittanut tämän blogitekstin, kello on 11 ja voin viettää loppupäivän vapaata.

Tämä on se, mitä minä haluan tehdä ja mistä minä nautin. Ja siksi olen tämän vuoden alusta alkaen ryhtynyt muovaamaan omaa yritystoimintaani siten, että se tukee minun tavoitettani.

Yhteenveto

  1. Päätä ensin mistä luovut. Et pysty tekemään kaikkea, eikä sinun tarvitsekaan. Karsi, luovu, delegoi ja palkkaa apukäsiä. Muista kuitenkin, että apukäsistä aiheutuu myös työtä, eli mieti, millaisen yritystoiminnan lopulta haluat rakentaa.
  2. Ota oma aika haltuun. Luo itsellesi rutiineja, joita nautit tehdä ja jotka voimaannuttavat. Aloita pienistä rutiineista ja luo niitä lisää esimerkiksi kuukausi kerrallaan. Uuden rutiinin omaksuminen vie oman aikansa (keskimäärin 21 – 32 päivää), joten ole itsellesi armollinen.
  3. Vähennä ensin stressiä…
  4. …ja pura stressiä vasta sitten. Stressin vähentäminen ja purkaminen ovat oma prosessinsa ja tässäkin sinun on hyvä muistaa olla itsellesi armollinen. Ymmärsin itsekin, että 19 vuoden stressiä ei voi purkaa viikossa vaan se vie vuosia. Mutta joka kuukausi tunnen oloni koko ajan energisemmäksi, kunnes seuraava vaihe stressin purkamisesta on käsillä.
  5. Aseta selkeät rajat työlle, omalle elämälle, vapaa-ajalle ja itselle. Älä ole liian ankara ja tiukka itsellesi. Liian tiukat rajat vähentävät motivaatiota tehdä yhtään mitään. Lempeät rajat motivoivat ja auttavat sinua pitämään niistä kiinni.

Jos mahdollista, hanki itsellesi tukiverkosto samanhenkisistä ihmisistä. Älä jää yksin. Muista olla lempeä itsellesi. Et ole ihmeidentekijä eikä sinun tarvitsekaan olla.

Sinulla on lupa ottaa aikaa, tilaa ja lepoa.

Joko luit tämän: Kuinka selättää bloggaamisen kasvukivut?

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit